Cemaatla Namaz Kılmanın Fazileti ve önemi

Cemaatle namaz kılmanın fazileti,namazı cemaatle kılmanın fazileti,namaz kılmak için mescit ve camilere gitmeni fazileti
Bir müslüman Cemaatle namaz kılayı fırsat bilmeli ,zaruri hallerin dışında mescit ve cami gibi yerlerde cemaate iştirak etmeyi terk etmemelidir.Zira cemaatle namaz kılmakla tek başına kılmaktan kat kat çok sevap ve Allahü Tealanın rahmeti ve rızası vardır.

Ayrıca "Cemaatle kılınan namaz tek başına kılınan namazdan 27 kat daha üstündür" buyrulmuştur.
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz ve Ashabı Kiram Mekkeli müşrikler fırsat vermedikleri için hicretten önce Mekke’de Mescid-i Haram’da cemaatle namaz kılamamışlardır.

Peygamberimiz Medine’ye hicret edince ilk iş olarak bir mescit bina etmiştir. Mescidin yapımı tamamlandıktan sonra Müslümanlar namazlarını camide cemaatle kılmışlardır. İmamlığı peygamberimizin bizzat kendisi yapmıştır.
Peygamberimizin zamanında Mescid-i Nebevî’nin dışında mahallelere mescitler yapılmış ve peygamberimiz bu mescitlere namaz kıldıracak imamlar görevlendirmiştir. Bu mescitlerde vakit namazları kılınmış ancak cuma namazları hep Mescid-i Nebevi’de kılınmıştır.

Namaz kılmak için güzel olan en büyük ve cemaatı en çok olan mescidi seçmelidir.Ezanı işiten kimsenin cemaatı terk etmesine ruhsat yoktur.

Kadınlar cemaatla namaz kılmazlar.Onlar için en faziletli mescid ,evleridir.Cematle namaz kılarken 1. safta ve imamın sağında durmaya çalışır.imamın tam arkasında durmak daha faziletlidir.

İmam namaza başlamadan önce safları düzeltir sonra namaza başlamalıdır.Önce öndeki safları doldurmalı ,açık yer en son safta olmalıdır.

İnsanlar safta birbirlerine çok yakın dururlar.Boyun ve omuzlardan hiza alırlar.Safların arkasında tek olarak durmamalıdır.

Safta boş yer varken başka bir tarafında yalnız başına namaza durmamalıdır.

Cemaatten fıkıh ilmini en iyi bilen imam olur.Sonra Kuranı Kerimi en güzel okuyan imam olur,daha sonra vera sahibi,haram mı helal mi olduğu şüpheli olan şeylerden kaçınan kimse imam olur.Daha sonra yaşca en büyük olan imam olur.Bu hususta eşit iseler aralarında ahlakı en güzel olan imam olur.

Bir kimse vali ev sahibi gibi balkasının hğükmü ve idaresi altında iken ancak onun izni ile imam olur.Vera ve takva sahibi lanın imam olması daha uygundur.

İmam namazın bütün rukünlerini ve sünnetlerini noksansız yapıp namazı hafif tutmalı,fazla uzatmamalıdır.