Zekatın Farz Kılınma Sebebi

Zekatın farz kılınmasının sebebi nedir?Zekat vermekteki amaç nedir?
İslamda zekat,nisap miktarı altın gümüş veya ticaret malı bulunan kimseye bu malın üzerinden bir sene geçtikten sonra kırkta birini Kur'anı kerimde belirtilen 8 sınıfa verilmek üzere her erkek ve kadın üzerine farz kılınmıştır.

İslam dininde zekatın farz kılınmasının sebebini alimler şöyle izah etmişlerdir:

İnsanlar malı severler, halbuki Allahü Teâlâ’yı sevmekle emrolunmuşlar ve ona iman ederek bu sevgiyi iddia etmişlerdi. Zira “Lâ ilâhe illallah” yani “Allah’tan başka hiçbir ilâh yoktur” demek, “biz inanıyoruz ki; “Allah’tan başka ibadet edilecek ve sevilecek hiç bir varlık yoktur, biz ona ibadet eder, onu severiz, ondan başka hiçbir şeye ibadet etmez ve sevmeyiz” demektir.

Malı Allah için vermek, bu sevginin bir ölçüsü kılınmıştır. Çünkü; insan en çok sevdiği bir varlık için; diğer bütün sevdiklerini feda edebilir. Malının zekâtını verenler, Allah sevgisi için malını harcayanlar, Allah’a verdiği söze (7) sadık kalanlardır. Malını o manada harcamayanlar ise; kalblerinde olmayan sevgiyi diliyle ifade edenlerdir.

(Mecalis-i Rumi)



Temizlenenden maksat; tevbe edendir.

Zekat vermek kişinin malıyla olan bir imtihan olduğu gibi aynı zamanda fakirler için de menfeatlenme olarak farz kılınmıştır.