Şaban Ayı İbadetleri

Şaban ayında hangi ibadetler yapılır?Şaban ayında yapılacak ibadetler.Şaban ayında yapılacak ibadetler ve okunacaklar
ŞŞaban ayı üç mübarek ayın ikincisi ve peygamberimizin ayıdır.Çok ulvî ve mukaddes bir aydır.Bu ayı mümkün mertebe oruç ile karşılamalı ve ilk gecesinde her rekatte Fatihadan sonra 3 ayetül kürsi okumak suretiyle bir tesbih namazı kılınır .

Bu ay içerisinde Kur'anı Kerim levhı mahfuzdan dünya semasına indirildiği Mübarek gece Berat kandili vardır.

Özellikle bu gecede ibadet etmek ve 100 rekat namaz kılmak suretiyle ihya etmek çok faziletlidir.


Şabanı şerif ayı oruç ve salevat ayıdır.Bu ayda peygamber Efendimiz (SAV)’ın oruçlu olmadığı günler pek azdı.Kendisine “bu ayda niçin bu kadar çok oruç tutuyorsunuz” diye sorulduğunda:
- “Bütün ameller bu mübarek Şaban ayında Rabbül Alemin olan Vacibü’l vücûd Hazretlerine arzolunurlar. Ben isterim ki benim amelimde ben oruçlu iken Rabbime arz olsun.”diye cevap vermişlerdir.İşte bu mukaddes ayda bizlerde mümkün olduğu kadar oruç tutmalı, bol bol duâ ve niyazda bulunup, her fırsatta peygamber (SAV) Efendimize salât-ü selam okuyup tevbe istiğfarda bulunmalıyız.Günahlarımızdan ve usurlarımızdan pişman olmalıyız ki bizlerin de amelleri yüce Rabbimize sunulurken Cenab-ı Allah biz mü’minlerden razı olsun ve bizleri bağışlayıp O’na sunulan amellerimiz makbul olsun.”Ey meleklerim! Kulumun defterinde gün başında ve gün sonunda bir tane olsun tevbe istiğfar varsa o iki tevbenin arasında kalan günahları silin. Onları görmeyin.” buyurmuşlardır.Kur’an-ı Kerimde ise:
“Doğrusu ben, tevbe edeni, inanıp yararlı iş işleyerek, doğru yola gireni bağışlarım.”(Taha Sûresi 82. Ayet)buyurmuşlardır.
Peygamberimize bol bol salat – selam getirmeliyiz ki onun şefaatına kavuşalım. Nitekim bir hadis-i şerifte Rasûlüllah (SAV) Efendimiz:
“Sabah on defa, Akşam on defa bana salavât okuyana şefaatim helâl olur.”Bu mübarek ayda gaflette olmayıp, bol bol ibadet ve taat’la, duâ ve niyazla, mümkün mertebe hayır ve hasenatla, kısaca Allah ve Rasûlünün razı olacağı şekilde amellerde bulunarak Ramazan ayına hazırlık yapmamız gerekir. buyurmuşlardır.
Bu mübarek ay içinde barınan Beraat gecesi de çok mübarek bir gece olup bu ayın şan ve şerefini artırmaktadır.Bu mübarek gecede mü’minlerin mağfiret olunma beraatlarının verildiği, imtihanı kazananların kurtulduğu, insanların mukadderatlarının tayin edildiği dönüm noktasıdır. İnsanların bir senelik rızkı, ömrü, vesair herşeyi bu gecede tayin olunur. Yüce Rabbim bu ayı hakkı ile ihya eden kullarının zümresine bizleride ilhâk eylesin.Bu vesileyle de Bu ay çok mühim bir aydır.



Şaban ayının bütün günlerinde yapılan ameller şunlardan ibarettir:
1- Her gün yetmiş defa şu zikri söylemek:
اَسْتَغْفِر اللهَ وَاَسْأَلُهُ التَّوْبَةَ .
“Allah’tan bağışlanma ve O’ndan, tövbe (etme tevfikini) dilerim.”
2- Yine yetmiş defa şu şekilde Allah’tan mağfiret dilemek:
اَسْتَغْفِر اللهَ الّذي لا اِلـهَ اِلاَّ هُوَ الرَّحْمنُ الرَّحيمُ الْحَيُّ الْقَيُّومُ وَاَتُوبُ اِلَيْهِ
“Kendisinden başka ilah olmayan; Rahman, Rahim, Diri, ve varlıkları ayakta tutan, Allah’tan mağfiret diliyorum ve O’na tövbe ediyorum.”
Bazı rivayetlerde “el-Hayyu’l-Kayyûm” kelimesi “er-Rahmâ-nu’r-Rahîm” kelimesinden önce zikredilmiştir. Her ikisine de amel etmek iyidir.
Rivayetlerden de anlaşıldığı gibi, bu ayın en faziletli dua ve zikri, istiğfar yani “Allah’tan mağfiret dilemek”tir. Evet, bu ayda her gün yetmiş defa istiğfar eden kimse, diğer aylarda yetmiş bin defa istiğfar etmiş gibidir.
3- Bu ayda yarım hurmayla da olsa (sadece bu miktara güç yetirenler için) sadaka vermek; bunu yapan kimsenin cesedini, Allah (cehennem) ateşine haram kılar.
İmam Cafer Sadık’tan (a.s) rivayet edilen bir hadiste, İmam’a (a.s) recep ayının orucu hakkında sorulduğunda, o Hazret: “Neden şabanın orucundan gafilsiniz?” buyurdu.
Ravi: “Ey Resulullah’ın (s.a.a) oğlu, şabandan bir gün oruç tutanın sevabı nedir?” diye sorunca, “Cennettir, vallahi!” buyurdu.
Ravi tekrar: “Şaban ayında yapılan en faziletli amel nedir?” diye sordu. İmam (a.s) şöyle buyurdu:
“Sadaka vermek ve mağfiret dilemektir. Kim, şaban ayında bir sa-daka verirse, Allah-u Teâlâ onu sizin deve yavrusunu büyüttüğünüz gibi büyütür ve bilâhare kıyamet gününde Uhut dağı kadar büyümüş bir halde sahibine ulaşır.”
4- Şaban ayında bin defa şu zikri söylemek:
لا اِلـهَ إلاَّ اللهُ وَلا نَعْبُدُ إِلاّ اِيّاهُ مُخلِصينَ لَهُ الدّينَ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ
“Kendisinden başka ilâh olmayan; Rahman, Rahim, diri ve varlık-ları ayakta tutan Allah’tan mağfiret diliyorum ve O’na tövbe ediyorum.”
Bu değerli amelin büyük sevabı vardır. Kim bunu yerine getirirse, bin yılın ibadeti(nin sevabı) kendisi için yazılır.
5- Şabanın her perşembe günü iki rekât namaz kılarak, her rekâtında bir defa Fâtiha ve yüz defa İhlâs Suresi’ni okumak. Namazı bitirdikten sonra da yüz defa Resulullah’a (s.a.v) ve Ehlibeyt’ine (a.s) salâvat getirmek. Allah, bunu yapan kimsenin, dinî ve dünyevî hacetlerini yerine getirir. Şabanın perşembe günlerinin orucu da müstehaptır. Bir hadiste şöyle rivayet edilmiştir:
“Şabanın her perşembe günü gökler süslenir ve melekler şöyle dua ederler: Ey Mabudumuz, bu günü oruç tutanı bağışla ve duasını kabul et.”
Yine Nebevî bir hadiste şöyle geçer:
“Allah şabanın pazartesi ve perşembe günlerini oruç tutan kimsenin, yirmi dünyevi ve yirmi uhrevi hacetini yerine getirir.”
6- Bu ayda Muhammed (s.a.a) ve Âl-i Muhammed’e (a.s) çok salavât getirmek.Özellikle salatı nariye,salatı fethıye ve salatı münciye gibi büyük salevatları okumak çok faziletlidir.