Şaban Ayı Orucu Kaç Gündür?

Şaban ayında kaç gün oruç tutulur?Şaban orucu kaç gündür?Şabanda kaç gün oruç tutulması gerekir?
Şaban Ayı Üçayyların ikincisi olup Rasülllah Efendimizin ayıdır.Bu Ay oruç ve salevat ayıdır.Peygamber (s.a.v.)Efendimizin bu ayda tuttuğu kadar başka bir ayda oruç tuttuğu görülmemiştir.

Şaban ayında oruç tutmanın belli bir sayısı yoktur.Kişi gücünün yettiği kadar tutmalı ancak vücudunu farz ibadetleri yapamayacak kadar zayıf düşmesine sebep olmamalıdır.Malum Şaban ayından sonraki ay Ramazan ayıdır.Bu ayda oruç tutmak farzdır.Ramazan ayında oruç tutmasına mani olacak kadar şaban orucuyla bedenini zayıf düşürmemelidir.

Şaban ayının başından bir gün ortasından bir gün ve sonundan bir gün oruç tutmak özellikle de 13-14-15.günleri yani eyyamı biyz olan günleri oruçlu geçirmek çok faziletlidir.

Bunuda yapamayanlar en azından Şabanın yarısı olan berat kandili günü oruç tutmalıdır.

Şaban ayında nafile oruç tutulabileceği gibi ramazandan kalan kaza orucu,keffaret ve adak orucu veya nafileden bozulan vacip oruçlarda tutulabilir.

Hazret-i Âişe validemiz buyuruyor ki:
(Resulullahın, hiçbir ayda, Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şabanın tamamını oruçla geçirirdi.) [Buhari]

Şaban ayında niçin çok oruç tuttuğu sorulduğu zaman Resulullah efendimiz buyurdu ki:
(Şaban, öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gafildir. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçlu iken arz edilmesini isterim.) [Nesai]

Bu konudaki hadis-i şeriflerden bazıları şöyledir:
(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Şaban ayında tutulan oruçtur.) [Tirmizi]

(Şabanda üç gün oruç tutana, Hak teâlâ, Cennette bir yer hazırlar.) [Ey oğul ilmihali]

Bünyesi zayıf olanın, Şabanın 15 inden sonra oruç tutmayıp, farz olan Ramazan-ı şerif orucuna hazırlanması iyi olur. Sağlığı yerinde olan ise, Şaban ayının çoğunu, hatta tamamını oruçlu geçirebilir.

Berat gecesi
Berat gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesidir. Yani 14 Şabanın bittiği günün gecesidir.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allahü teâlâ buyurur ki: “Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızk isteyen yok mu, rızk vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa, istesin vereyim” Bu hâl, sabaha kadar devam eder.) [İbni Mace]