HANGİ GÜNLER ORUÇ TUTULMAZ

İslam dininde tutulamsı mekruh olan oruçlar.İslamda hangi günler oruç tutmak caiz değildir.
Oruç ibadetinin islam dininde çok büyük önem taşır.İslamda Senede bir ay ramazan ayında kadın erkek tün Müslümanlara oruç tutmak farzdır.Farz olan orucun dışında Adak orucu ,kaza orucu,vacip oruç ve nafile oruçlar vardır.

Peygamber (s.av.)Efendimiz nafile oruçlara özellikle mübarek ay ve gecelerde tutulan oruçlara ehemmiyet vermişlerdir.Ancak bazı günler vardır ki bu günlerde oruç tutulmaz.

Oruç tutulması mekruh olan günler şunlardır:

Ramazan-ı şerîf bayramının birinci gününde ve Kurban bayramının dört gününde tutulacak oruçlar tahrîmen mekruhtur. Çünkü o günler, Allâhü Teâlâ'nın kullarına birer ziyafet günüdür, bu ziyafetten kaçmak muvafık değildir.

"Nevruz" denilen ilkbahar gününde ve "Mehrican" denilen sonbahar gününde bilerek tutulan oruçlar tenzihen mekruhtur. Çünkü bu günlere hürmet edilmiş gibi olur. Halbuki bunlara tazim; hürmet etmek haramdır. Mutad olan bir oruç, bugünlerden birine tesadüf ederse bu mekruh değildir.

Yalnız cuma veya yalnız cumartesi gününde ve bilhassa Muharrem ayının yalnız onuncu (âşûrâ) gününde tutulan oruç da tenzihen mekruhtur. Bir önceki veya bir sonraki gün ile beraber tutulmalıdır. Akşam iftar edilmeyip iki üç gün peşpeşe oruç tutmak da mehruhtur. Nafile oruçta memduh olan (tavsiye edilen) bir gün oruç tutup bir gün iftar etmektir ki buna da Savm-i Dâvûdî; Hz. Dâvûd orucu denilir. Ücretle hizmet eden kimse, hizmetini aksatacaksa iş verenin rızası olmadıkça nafile oruç tutamaz. Fakat böyle bir zarara sebep olmazsa iş verenin iznine bakmaksızın oruç tutabilir.

Üzerinde Ramazan-ı Şerîften kazaya kalmış oruç bulunan kimsenin nafile orucu tutması mekruh değildir.