RECEP AYININ ÖZELLİKLERİ

Recep ayının üstünlükleri ve özellikleri nelerdir?Recep ayının fazileti..
Allahü Teala biz kullarını şüphesiz hangisi daha güzel amel edecek hangisi bana daha güzel kulluk edecek görelim diye yaratmıştır.Bu dünya hayatı ekin ekme
ahiret hayatı İSE HASAT; ektiklerini biçme ve karşılığını alma zamanıdır.Onun için bu dünya hayatını iyi değerlendirmek ve her nefesin kıymetini bilmek gerekir.

Cenab-ı Hak diğer ümmetlere nazaran biz ümmeti Muhammedin ömürlerini daha kısa kılmıştır.Ümmeti Muhammede 60-70 yıllık kısa ömürleri içerisinde daha fazla kulluk edebilsinler diye bu kısa ömürleri içerisine üçaylar,zilhicce muharrem gibi mübarek aylar ve bu aylar
içerisinede birbirinden kıymetli kandil geceleri koymuştur.Kullarım bu gecelerde ibadet ve kulluk yapsın kıldıkları iki rekatlık namazdan diğer ümmetlerin binlerce ayda kıldığı namazların sevabı gibi sevap kazansınlar buyurmuştur.

Her mübarek ay her mübarek gece bizim tevbe edip günahlarımızdan kurtulmak için bir vesiledir:Üçayların ilki olan Racebi şerif ayı bu kıymetli ayların en fazletli olanlarındandır.Zira Recep ayı şehrullah yani Allahın ayıdır.Dolayısıyla bu ayda sırf Allahın zatı ehadiyyesinden bahseden ihlas suresini bolca okumak gerekir.

Enes bin Malik’in naklettiği bir Hadis-i Şerif ise şöyledir:

-Kim Receb ayında bir defa ihlas suresini okursa Hazreti Allah onun elli senelik günahını af eder


Receb ayı haram aylardandır, hatta onların en üstünüdür. Zira Hazreti Muhammed’in (yaratıldığı) tertemiz nutfesi Recebin ilk Cuma gecesi Hazreti Abdullah’ın sulbünden Vehb’in kızı Hazreti Âmine’nin sadefine1 intikal etmiştir. Bu gece, Allah katında kadri çok büyük olan bir gecedir. Bu geceye Regaib gecesi denilir.

Receb ayının üstünlüklerinden birisi de şudur:

Kabe-i Muazzama’nın hizmetçileri Receb’in her günü Kabe’nin kapısını açarlar. Sair aylarda ise sadece Pazartesi ve perşembe günleri açarlar. Receb ayında derler ki:

-“Bu ay Allah’ın ayı, bu Beyt (Kabe) Allah’ın beyti ve bu kullar da Allah’ın kullarıdır.

Yine bu ayın faziletlerindendir ki, Allah’ın bu ayda hiç bir kavme azap ettiği işitilmemiştir.

Onun içindir ki bu aya (Esamm) sağır ay denilmiştir.


Bu aya (Esamm) sağır ay adı verilmesinin sebebi: Kiramen Katibin melekleri diğer aylarda hem hasenatı (iyilikleri), hem de seyyiâtı (kötülükleri) yazarlar. Receb ayında ise sadece hasenatı yazarlar. Şer işmezler ki yazsınlar...

Bir rivayette:

Receb ayı, geçtikten (bittikten) sonra (6) semaya yükselir. Hazreti Allah şöyle buyurur:

-“Ey Ay’ım (Receb)! İnsanlar seni seviyor ve sana tazim ve hürmet ediyorlar mı?”

Receb ayı sükut eder. Cenabı Hak ikinci, üçüncü defa sorar. Bunun üzerine şöyle der:

-“İlâhi, sen ayıpları örtensin. Mahlukâta başkalarının ayıplarını örtmelerini emrettin. Rasülün de bana “Esamm” (sağır ay) adını verdi. Ben de itaatlerini işittim, isyanlarını işitmedim.”

Bunun üzerine Hazreti Allah şöyle buyurur:

-“Sen ayıplı, sağır bir aysın. Kullarım da (günahları ile) ayıplı. Seni kabul ettiğim gibi onları da ayıplı olarak kabul ettim. Sende yapacakları bin nedamet ile onları af ederim. Sende yapacakları isyanlar da yazılır.”


Mukatil Radıyallâhü Anh’dan:

Kaf dağının arkasında bir yer vardır. Toprağı gümüş gibi beyaz, genişliği dünyanın yedi katıdır. Orası meleklerle doludur. İğne atsan (yere değil) meleklerin üzerine düşer. Her birinin elinde, üzerinde:

“Lâ ilâhe illallah Muhammedün Rasülüllah” yazan bir bayrak vardır. Receb ayının her Cuma gecesi Kaf’ın etrafında toplanırlar. Ümmeti Muhammed’in selâmeti için dua eder ve şöyle derler:

-“Ya Rabbi Ümmeti Muhammed’e merhamet et, azap etme.”

Bu şekilde sabaha kadar istiğfar ederler. Bunu üzerine Allah’ü Teâlâ:

-“İzzetim ve Celâlim hakkı için onları affettim.” buyurur.


Ayrıca bu ayın geceleri tevbe ,istiğfar ,tesbih namazı teheccüd namazı ve özellikle bu aya mahsusu kılınacak 30 rekat namaz ile ihya edileceği gibi gündüzlerini de oruçlu geçirmek çok faziletlidir.(tefcirttesnim)

peygamber (s.a.v.)Efendimiz Selmani farisi (r.a.)ile birlikte kabrstana uğradıklarında Peygamberimiz(s.a.v.)bir kabrin başında durmuş dua etmişler ve şöyle buyurmuşlardır:" Ya selman bu kabirde yatanın çok azabı vardı Allaha dua ettim azabını kaldırdı.Ya selman eğer bu kabirde yatan kişi ömründe bir defa Recep ayında bir gün oruç tutsa idi veya RTecep ayından bir geceyi ibadetle geçirse idi Vallahi kabrinde böyle azap görmezdi" buyurmuşlardır.



HİKÂYE

RECEBE TAZİM EDEN KABRİNDE YALNIZ DEĞİLDİR



Beyt-i Makdis’de ibadetine düşkün bir kadın vardı. Receb ayı geldiği zaman bu aya tazim kastı ile her gün 11 defa İhlası Şerifi okurdu. Kıymetli ve pahalı elbiselerini çıkarır, eski ve değersiz elbiseler giyerdi. Yine bir Receb ayında hastalandı. Eski elbiseleri ile defnedilmesini vasiyet etti. Oğlu, insanlara gösteriş için değerli kumaşlar ile kefenledi. Rüyada oğluna dedi ki:

-“Oğlum! Niye vasiyetimi tutmadın.” Kabrini kazdı, fakat mezarında bulamadı. Hayret ve üzüntü ile ağlamaya başladı. O esnada şöyle bir ses duydu:

-“Bilmez misin ki, bizim ayımız Receb’e tazim eden kabrinde yalnız başına bırakılmaz.” (Zübdet-ül Vaiz”in’den)



Ebu Bekir el-Verrâk’dan rivayet edilen Hadis-i Şerif şöyledir: -“Receb ayının ilk Cuma gecesinde gecenin üçte biri geçtiği zaman

Semavat ve Arzda hiç bir melek kalmaksızın Kabe-i Muazzama’da toplanırlar. Hazreti Allah onlar (ın haline) bakar ve buyurur ki:

-“Ey Meleklerim, dilediğinizi isteyin.” Melekler derler ki:

Ya Rabbi, bizim isteğimiz, Receb ayında oruç tutanları af etmendir.” Allah’ü Teâlâ’da;

-“Onları af ettim,” buyurur.



Ebu Said-i Hudrî’nin rivayet ettiği Hadis-i Şerif ise şöyledir:

Receb Allah’ın, Şaban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır.

(Ramuz- 1/289-2)



Rasülü Ekrem Aleyhisselâm Şaban ayının hilâlini gördüğü zaman şöyle (dua) ederlerdi:

-“Allah’ım, Receb ve Şaban’ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan’a eriştir. (Ramuz- 2/532-10)