RÜŞVET'İN İSLAMDA HÜKMÜ

Rüşvet almanın ve rüşvet vermenin islamdaki hükmü nedir?Rüşvet hangi durumda helal,hangi durumda haram olur?Rüşvetin hepsi harammıdır?
İslam dininde Rüşvet,doğru olan bir şeyi yanlışa ve yalana çevirmek veya yanlış olan bir şeyi doğru olarak göstermek ve benzetmek olduğundan haram kılınmıştır.bu işi yapanlar lanetlenmiştir.Nitekim bir Hadisi şerifte :

"Rüşvet alana da verene de Allah lanet etsin".buyrulmuştur.yani bir işi yapmak veya bozmak için rüşvet alana da ve rüşvet verene de Allah lanet etsin.Çünkü bu,hakkı (doğruyu)iptale vesiledir.Fakat bir hakka kavuşmak veya bir zulmü defetmek için verilen rüşvet,bunu vermeye mecbur kalan hak sahibi için ruhsat verilmiştir.Bu rüşvetin mesuliyeti bunu haksız yere alan kimseye aittir.

hakimlere verilen bir kısım hediyeler ve bahşişlerde maksada bir nevi kurnazlık sebebiyle kazanmaya sebep olduğundan rüşvet hükmündedir.

Kısaca rüşveti haram ve helal konusunda şöyle sıralayabiliriz

:Rüşvet dört kısımdır.

1-hakim veya emir olmak için verilen rüşvet alanada verenede haramdır.
2-kendi lehine hüküm versin diye verilen rüşvet alanada verenede haramdır.sultanın yanında işini takip etsin gelebilecek zararlardan korusun diye verilen rüşvet alana haram verene helaldir.
4-kendisi ve malı üzerine gelecek tehlikeyi kurtarmak için verilen rüşvet alana haram verene haram değildir.