İSLAMDA ÖLÜYE SESLİ OLARAK AĞLAMAK VE YAS TUTMAK GÜNAH MIDIR?

İslam dini açısından ölünün arkasından sesli olarak ağlamak ve ağıt yakmanın bir sakıncası varmıdır?islama göre Ölenin arkasından bağırarak ağlamak günahmıdır?Ölünün arkasından yas tutmanın hükmü nedir?
İslamda ölünün arkasından yüksek sesle ağlamak,feryat etmek ve yas tutmak yasaklanmıştır.Peygamber (s.a.v.)Efendimiz "(Öülünün İyiliklerini dile getirerek)yas tutmak,Cahiliyye (devri)işlerindendir.Yas tutan kimse,tevbe etmeksizin ölürse Allah ona katrandan bir elbise ve ateşin yalınından bir gömlek biçer" (ibni mace.c.1.s.504)buyurmuşlardır.

Vefat eden kimseye üzülmemek mümkün değildir.Üzüntden dolayı göz yaşı gelmesi islamda mazur görülmekte ise de,feryat ile ağlamak yasaklanmıştır.Hele isyankar ifadeler kullanarak ağlamak,Anadolulunun bazı illerinde özellikle kadınlar tarafından bir adet olarak devam eden yas tutma işi,asla doğru değildir.Açıklamaya çalıştığımız hadisi şerif,yas tutmayı alışkanlık haline getirn kadının nasıl elemli bir azaba uğrayacağını anlatmaktadır.

Ağzı kafiyeli sözleri beceren ve bu işi meslek haline getiren bazı kadınlar,halkın ağlamasını temin etmek ve gözlerini yaşartma amacıyla laf ebeliği yapar.

Hamurum saçta kaldı
Çamaşırım taşta kaldı
diyerek ve başını havaya dikip ağlamayı andıran sesler çıkararak,esasen üzgün bulunan cenaze evini temelli üzmüş ve kader ilahi-ye teslimiyyeti bir an için hatırından çıkartmış olur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Ölü üzerine sesli olarak ağlanılmasından dolayı azap olunur" buyurmuşlardır.(1)

Hz. aişeden rivayet olunan başka bir hadisi şerifte de:"Bir yahudi kadın ölmüştü.Peygamber (s.a.v.) ,onların ölenin üzerine ağlaştıklarını işitti ve "O kadının ehli (akrabası) onun üzerine ağlaşıyorlar, o da muhakkak kabri içerisinde azap olunuyor"buyurdu.(2)

ebu hureyre Radıyallahü anh'dan rivayet edilen bir diğer hadisi şerifte de:Peygamber(s.a.v.) Efendimiz bir
cenazede idi.Hz.Ömer (R.a.)ağlayan bir kadın gördü ve ona yüksek sesle bağırdı.Bunun üzerine Rasülüllah Efendimiz (s.a.v.)şöyle buyurdu: "Ya Ömer onu haline bırak! Zira göz yaşarıcıdır,can musibete uğramıştır ve ölüm hadisesinin zamanı yakındır "(3)

Yukarıda zikrettiğimiz bu hadisi şeriflerden açık olarak anlaşılan şudur: İslamda yasaklanmış olan ,gözden yaş gelmesi değil,feryat etmektir.Peygamber (s.a.v.)Efendimiz ,Kızı Hz.Zeynebin küçük yaşta vefat eden çocuğunun başında bulunmuş ve onun ölümü üzerine gözlerinden yaş boşanmıştı.sebebini soran kimselere :" Allahın Ademoğullarının (kalpleri)içine koyduğu bir esirgeme (ve acıma hissi)dir.Allah kullarından ancak merhametli olanları esirger" buyurdu.

Cenazelerdeki kadın feryatları,insanların ulvi düşüncelerini menfi yönde etkiler ve sadece acıma hissini tahrik ederek gözlerin yaşarmasına yol açar.Maksat gözün yaşını değil,özün pasını akıtmaktır.Bu da tevbe ile ve yolunu hayra çevirmekle olmaktadır. Müslümana yakışan "Kim vefat ederse,onun kıyameti kopmuştur" Hadisi şerifini tefekkür etmeli,sabır ve tahammül göstermesidir.

1-ibni mace c.1 s.508
2-ibni mace c.1.s.509
3-ibni mace c.1. s.506-505