İmsak Bittikten Sonra Su İçmek Orucu Bozar mı?

Ezandan sonra su içmek orucu bozar mı
İmsak,kelime anlamı itibarıyla "kendini tutmak, men etmek,engellemek, el çekme, geri durma" anlamlarına gelir.İmsak; dinî bir kavram olarak, imsak vaktinden, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsî münasebetten ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir.

1983 takvimine kadar Türkiye 'de vakitlerde temkine riayet edilmiştir. Yani imsakın kesilme vakti sabah namazından evvel 15-20 dakika olarak belirlenmiştir ki en doğrusu budur.temkinsiz namaz vakitlerinde tedbirsizlik ve temkinsizlik söz konusu olduğundan orucun ifsadı , bozulması yani hiç tutulmamış gibi sayılma ihtimali vardır.Biz temkinli imsakiyeye uyulması gerektiği görüşünde olmakla ezan okununcaya kadar yeme içmenin bile oruca zarar verebileceği ihtimalini göz önünde tutuyoruz. Yani ezandan 15-20 dakika önce imsakın sonlandırılması en doğru harekettir.Kaldı ki ezan okunurken okunduktan sonra imsak vakti tam manasıyla bitmiş demektir.Orucun kazası icap eder.

Eğer kişi ezan okunduktan sonra bilerek su içmeye devam ederse oruçlu iken bilerek birşey yemek içmek maddesine girer ve keffaret icap eder.