2023 Şevval Oruçları Ne Zaman Bitiyor?

2023 şevval ayı oruçları ne zaman bitiyor?
Ramazanı Şerif ayının sona ermesiyle başlayan Şevval Ayı mübarek üç aylardan sonra sonra bizi karşılayan Ramazanı Şerifin tamamlayıcısı niteliğinde olan arabi aylardan onuncu aydır.

Bu ay içersinde en az 6 gün oruç tutmanın fazileti Peygamber efendimiz S.A.V tarafından bizlere bildirilmiştir.

Şevval ayı Ramazan bayramının 1. günüyle başlar.
Kim ki Şevvalin ilk günü yani Ramazan Bayramının birinci günü büyük istiğfar okursa (300 defa) sevabını ölen müminlerin ruhlarına hediye ederse her bir kabre bir nur iner ve o kişi öldüğü zaman Hz Allah onun kabrine bir nur indirir.ve Hz Allahın mağfiretine mazhar olur.


2023 ŞEVVAL AYI ORUÇLARI 24 Nisan Pazartesi günü başlayıp Şevval ayı boyunca tutulabilir.Şevval ayının son günü olan 21 Mayıs Pazartesi gününe kadar şevval oruçları tutulabilir. Ramazan’dan sonra şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur” (Müslim, Sıyam, 204; Tirmizi, Savm, 53; Ebu Davud, Savm, 58-59) buyurmuştur.

Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, Riyad, 2003; III, 421).


Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.