2023 Berat Kandili Gecesi Ne Zaman?

2023 Berat Kandili Ne Zaman kutlanılacak? 2023 Berat kandil hangi akşam? Yüz rekat namaz kılınacak olan kandil ne zaman?
2023 BERAT KANDİLİ 6 Mart Pazartesi. 6 mart gecesi yani pazartesi salıya bağlayan gece, aynı zamanda Şaban ayının 14'ünü 15'ine bağlayan gecedir.Bu gecede pek çok mühim hadise meydana gelmiştir. Peygamber (s.a.v.)Efendimiz bu geceyi ihya edenlerin kalpleri ölmez buyurmuşlardır.Bu geceyi karşılamak için gündüzünde mutlaka oruç tutulmalı,akşamında da evvela bir tesbih namazı kılınmalıdır.Tesbih namazından sonra ise:

Bu geceye mahsus yüz rekat namaz kılınır.Berat geceinde ibadet etmek ve bu namazı kılmak çok faziletlidir.

"Her kim bu gece yüz rek'at namaz kılarsa, Allâhü Teâlâ ona yüz melek gönderir. Bunlardan otuzu ona cenneti müjdeler, otuzu cehennem azâbından emniyette olduğunu söyler, otuzu da dünyâ âfetlerini ondan geri çevirir. On melek de o kimseyi şeytanın tuzaklarından muhâfaza eder."

• "Kim şu beş geceyi ihya ederse o kimseye cennet vacib olur: (Arefeden önceki) Terviye gecesi, Arefe gecesi, Kurban Bayramı gecesi, Ramazan Bayramı gecesi, Şaban'ın on beşinci gecesi." (et- Tergîb ve't-Terhîb)

Berât gecesinin husûsiyetlerinden bazıları:

• Hikmetli her iş -kulların rızıkları, ecelleri ve sair işleri- bu gecede ayırt edilir, yazılır.

• Bu gecede ibadet etmek çok faziletlidir.

• Bu gecede rahmet iner. Hadîs-i şerîfte;

"Şa'bân ayının yarısı olduğu gece Allâhü Teâlâ(nın rahmeti) dünya semasına iner. " buyuruldu.

• Mü'minler mağfiret olunur, günahları bağışlanır.

• Resûlullah Efendimize (s.a.v.) tam şefâat salâhiyeti verilmiştir. Peygamber Efendimiz Şa'bân'ın on üçüncü gecesinde Allâhü Teâlâ'dan ümmeti için şefâat istedi. Allâhü Teâlâ ümmetinin üçte biri için şefâat izni verdi.

On dördüncü gecesi kalan ümmeti için şefaat istedi. Allâhü Teâlâ ümmetinin üçte ikisine şefaat izni verdi.

On beşinci gecesi kalan ümmeti için şefaat izni istedi. Allâhü Teâlâ - devenin sahibinden kaçtığı gibi Allâhü Teâlâ'dan kaçanlar hariç- ümmetinin tamamına şefâat etme izni verdi.

• Bu gecede zemzem suyunun açık bir şekilde artması Allâhü Teâlâ'nın bir sünneti, âdet-i ilâhîsidir. Burada ilâhî ilimlerin, hakîkat ehlinin kalbinde artacağına işaret vardır