Dayı Ve Hala Adak Eti Yiyebilir mi?

Adak etini dayı kuzen ve dayının eşi yiyebilir mi? Ve bu adak ilk kesildiğinde yanlışlık yapıldıysa ikinci kez kesilince her hangi bir olumsuz durum olur mu ?
Adak etinden kesen kişinin kendisi,ailesi ,usul ve furu'u dışında kalan akrabaları yiyebilir.Usul ;kişinin anası,babası ,dedeleri,neneleri onların ana babaları ne kadar yukarı çıkarsa çıksın bu akrabaları yiyemez.

Furu';çocukları,torunları ,onların çocukları ve torunları ne kadar aşağı inerse insin yiyemez.Eşide bu akrabalara dahildir.Kısaca zekat ve fitre verilemeyecek akrabalar yiyemez.Eğer bu akrabalardan birisi adak etinden yemiş olsalar yedikleri etin parasını hesaplayarak bir fakire tasadduk etmeleri gerekir.

Dayı,hala,amca,teyze kuzenler( onların çocukları) ve onların eşleri ve kesen kişinin eşinin tüm ailesi bu usul ve furu' olan akraba dışında olduklarından adak etinden yiyebilirler.Ancak adak eti fakire tasadduk edileceğinden bu akrabalarından şer'an fakir olanlarına verilebilir.Zira adak fakirin hakkıdır.Zekat geçmeyen akrabalar bu etten yemiş olsa adak sahibi etin bedelini fakire tasadduk etmelidir.

Birde adak sahibi örneğin halası -dayısı gibi akrabalarına veya fakir komşularına dağıttığı eti daha sonra onlar pişirip adak sahibine ikram etmiş olsa o zaman adak sahibi yiyebilir.Zira artık o et onun mülkü olmaktan çıkmış olur.