Cennet Sebzesi Patlıcan

Patlıcanın faydaları hakkında hadisi şerifler.Patlıcanın ve patlıcan suyunun sağlık açısından faydaları
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz patlıcan hakkında hadisi şerifinde:
" Kim onu zararlı niyetine yerse, o zararlı olur.
Kim de onu deva niyetiyle yerse deva olur."buyurmuşlardır.

Abdullah b. Abbas r.a.dan
Ensardan bir zatın ziyafetinde Rasulullah S.A.V. ile beraberdim. Bir tabak içerisinde sofraya patlıcan getirmişlerdi.
Orada bulunanlardan biri dediki
– Ey Allahın Rasulu patlıcan safra yapar, ağız kokusunu çirkinleştirir ve ondan maraz hasıl olur.

Bunun üzerine Peygamberimiz S.A.V. şöyle buyurdu ;
” Sus ! Sus ! Sus ! böylece onu susturduktan sonra şöyle buyurdu :
” Mirac gecesi Cennet-i Mevaya girdim. Sidre-i müntehayı gördüğümde bir de baktım ki altında patlıcan dallarında asılıydı.
Cebrail a.s. a sordum
– ”

Bu patlıcandır değilmi ?”
– ” Evet ey Muhammed ! Bu Allahın birliğini, senin de peygamberliğini ikrar ve itiraf eden ilk ağaçtır .” dedi.

Hadis-i şerif : Ne güzel yeşilliktir o ! Onu iyice pişirin. Onu iyice süsleyin. Ondan yiyin. Hemde çok yiyin. Çünkü o, Allaha iman eden ilk ağaçtır. Onu yiyen hikmetli sözler konuşur, ayrıca dimağı tazeler, mesaneyi takviye eder cimaı kuvvetlendirir. “


Patlıcan içeridği vitami, madde ve bileşenler sayesinde sağlık açısından çok faydalı bir sebze türüdür. Kalp sağlığına faydalı olan patlıcan, diyabet hastaları için sağlıklı bir besin kaynağıdır. Bol miktarda demir içerdiği için saç sağlığından tırnak sağlığına kadar hayati önem taşır.

Patlıcanın sağlığa faydaları şu şekilde sıralayabiliriz.

Patlıcan Diyabeti Sağlıklı Seviyede Tutar: Patlıcan lif ve düşük çözünürlü karbonhidratlar açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Böylece kan şeker seviyelerinin kontrolü için oldukça yararlıdır ve aynı zamanda glikoz emilimini kontrol edebilir. Bu özelliğinden dolayı tip 2 diyabet hastası insanlar için iyi bir seçenek olabilir.

Patlıcan Kalp Sağlığını Korur: Patlıcan kolesterol düzeyini büyük ölçüde dengeleyebilir. Bununla birlikte kan basıncı seviyesini de sağlıklı bir seviyede tutabilir. Bunu bol miktarda içerdiği potasyum sayesinde başarırı. Bu özelliği ayrıca patlıcana kalp sağlığını koruma noktasında yardımcı olur.

Patlıcan Beyin Sağlığını Korur: Patlıcan beyinde meydana gelen hasarlı hücrelerin onarımın ave hücrelerin korunmasına yardımcı olur. Bunun bir sorunucu olarak hafızanın fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine katkı sağlar.

Demir Üretimine ve Temizlenmesine Yardımcı Olur: Vücutta demir seviyesinin düşük olması bir çok hastalığa ve sağlık problemine enden olabilir. Bunun yanında vücutta demir miktarının çok fazla olmasıda sağlık sorunlarına neden olur. İşte bu yüzden diğer bir çok maddelrede olduğu gibi, demir seviyesinin de sağlıklı seviyelerde olması gerekmektedir.. Patlıcanın içerdiği nasunin vücutta fazla demirin emilimini sağlar. Bunun dışında serbest radikallerin hareket kabiliyetini kısıtlayan patlıcan, bir çok açıdan sağlığımızı koruru.

Patlıcan Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Patlıcanın su düzeyi yüksek olduğu için kalorisinin düşük olduğu düşünülmektedir. Özellikle kilolarından kurtulmak için harika bir tercih olabilir. Bunun dışında içerdiği lifler yardımıyla açlık hissini bastırabilir.

Sindirim Sistemine Yardımcı Olur: Bol miktarda lif içeren bütün sebze ve meyveler sindirim sistemi sağlığına çok ciddi katkıda bulunabilirler. Patlıcan da bol miktarda lif içerir, bu özelliğinden dolayı ayrıca kolon kanserine yakalanma riskini azlatır, ayrıca kabızlık sorunlarını ortadan kaldırabilir. Ayrıca mideyi güçlendirir.

Patlıcan Sigarayı Bırakmaya Yardımcı Olabilir: Sigarayı bırakamamının en büyük sebeplerinden bir tanesi nikotin bağımlılığıdır. Patlıcan özellikle yavaş yavaş sigarayı bırakmak isteyenler için önemli bir yardımcı olabilir. Nikotin ihtiyacını karşılar.

Antioksdian ve Anti Bakteriyal Olarak Patlıcan: Patlıcanın diğer önemli bir özelliği de anti bakteriyal ve antioksidan özelliğidir. Bu özelliği sayesinde bünyede bir çok hastalılara neden olan serbest radikaller ve virsülere karşı savunma sistemini kuvvetlendirir. Bol miktarda C vitamini içermesi bu özelliğini güçlendirir.

Patlıcanın Cilt ve Saç Sağlığına Faydaları: Patlıcan aynı zamanda cilt ve saç sağlığı için de önemli bir besim kaynağıdır. İçerdiği bol miktardaki diyet lifleri ve farklı vitaminler sayesinde cilt sağlığını korur. Cildin temiz tutulmasını sağlar ve cildi serbest redikaller ve ölü hücrelerden temizler. Patlıcanın cilt kanserini önleyebildidği gibi, ciltde meydana gelen siyah lekeleri ortadan kaldırma özelliği vardır.

Bunun dışında patlıcan saç sağlığını da korur. Saçların nemli kalmasını sağlar. Aynı şekilde kafa derisi sağlığını da koruryucu özelliği vardır

Patlıcan Suyunun Faydaları:

Patlıcan Suyunun Faydaları

Kim sıcak bir havada su içmeyi sevmez? Sırf bunun için decasa bir sektör ortaya çıkmış, limonatalar, meyve suları ve binlerce çeşit farklı içeceler. Peki patlıcan suyu içmeye ne dersiniz? Evet biraz itici gelmiş olabilir. Ama eminiz ki faydalarını öğrenince patlıcanın acı tadı sizin hızınızı kesemeyecektir. Patlıcanın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
•Japonyada yapılan bir bilimsel araştırma sonucu tripsin açısından zengin olan patlıcan suyu bünyeyi kanserden korur.
•Patlıcan suyu beta-karoten, lif ve antioksidanlar gibi birçok besin maddeleri içerir. Bu özelliğinden dolayı ani kalp krizleri ve inme riskini azaltır.
•Yapılan klinik araştırmaları potasyum eksikliğinin hipertansiyonu tetiklediğini ortaya koyuyor. Potasyum açısından zengin olan patlıcan suyu bu sorunu ortadan kaldırabilir.
•Lif açısından zengin olan patlıcan suyu kolesterol emilimini sağlar ve kolesterolü saülıklı seviyede tutar.
•Patlıcan suyu aynı zamanda 2.tip diyabete iyi gelir.
•Patlıcan suyu arter tıkanmalarını engelleyebilir aynı zamanda damar sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.
•Patlıcan suyu beyin sağlığını koruyan önemli besinler içermektedir. Çocukların içmesini teivik ederek aktif ve sağlıklı bir beyin sahibi olmaları sağlanabilir.
•Patlıcan suyu yağ yakmaya ve kolay kilo vermeye yardımcı olabilir.
•Patlıcan suyunun merkezi sinir sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardıri sinrililiği ve stresi geçiştirebilir.
•Bioflavonoids ve K vitamini içeren patlıcan kan pıhtılaşmasını engelleyebilir.

Patlıcan Suyu Yapımı: Patlıcan suyu yapımı çok basittir. Bunun içn patlıcanı 4-6 parçaya bölerek preslemek yeterlidir. Bir bardak patlıcan suyu elde etmek için ortama 4-5 patlıcan kullanmak yeterli olacaktır.

Patlıcan Sapının Faydaları: Patlıcan sapının da sağlıç açısından faydalı olduğu düşünülmektedir. Patlıcan sapının faydalarından yararlanmak için kaynatılarak suyunun içilmesi önerilmektedir. Patlıcan sapının çiğ ve direkt olarak tüketilmesinin sağlık açısından bir risk teşkiledip etmediği hakkında yeterli bilgi yoktur.

Genel anlmada patlıcanın sağlıya faydalarına benzer faydaları vardır.


Patlıcanın Zararları

Patlıcan genel anlamda her yaş için güvenli bir besin kaynağıdır. Fakat aşırı ve yanlış tüketime dayalı olarak bazı yan etkileri bulunur.
•Patlıcanın çiğ olarak tüketilmesi özerilmez bunun yanında aşırı tüketilmesi durumunda cilt de alerjiye enden olur.
•Aşırı tüketime bağlı olarak baş ağrısı, karaciğerde ve dalaklarda sağlık sorunlarına neden olabilir.
•Çiğ patlıcan solanin olarak adlandırılan bir madde içermektedir. Palıcan çiğ olarak tüketildiğinde bu madde zehirlenmeye neden olabilir.