Haşhaş yemek Harammı dır?

Evlerde ve fırınlarda yapılan haşhaşlı çörek ve benzeri gıdaları tüketmek harammıdır?haşhaş yemenin dinen sakıncası var mıdır?haşhaş yemek günah mıdır?
Haşhaşın tane tane olan tohumunu yemek haram değildir. Özellikle Anadolu bölgesinde tüketilen ve çöreklere konan, haşhaşın tohumudur. Tohumu yağlı bir maddedir, içinde afyon yoktur. Tohumundan, yağ da çıkarılır. Yağında da, posasında da afyon yoktur. Haşhaşın afyon kısmı kapsülünde olur. Bu kısmı da zaten çöreklere konmaz.haşhaşın bütün çeşitleri aynıdır.

Haşhaş, arpa ve buğday gibi zati itibarıyla helal olan bir bitkidir ve onun bu hâliyle yenmesinde elbette bir mahzur yoktur. Fakat o, çeşitli uyuşturucularda hammadde olarak kullanılıyorsa –ki kullanılıyor– burada mahzurlu olan haşhaş değil, ondan elde edilen üründür.

Kaldı ki bu mahzur, sadece haşhaş için değil arpa, buğday, anason, üzüm gibi şeyler için de geçerlidir. Bilindiği gibi arpa, buğday, biranın; üzüm, şarabın; anason ise rakının hammaddesini oluşturmaktadır ki, bu ürünler, İslam’da haramdır.

Ayrıca haşhaş sadece uyuşturucu sahasında değil, ilaç sanayiinde kullanılmakta ve birçok ilacın muhteviyatında çeşitli oranlarda yer almaktadır. Bu açıdan, böylesi istifade kapılarını kapamak, haşhaşı, arpa, buğday, üzüm ve anasonu mahkum etmek doğru değildir.