Yatmadan Önce Okunması Gerekenler

Yatağa girmeden önce okunmasında fayda olan dualar.Yatmadan önce okunacak dualar
Yatmadan evvel veyahut yatsı namazının peşinden bakara suresinin son ayetlerini (Amenerrasülü) okumak çok faziletlidir.Bakara suresinin son ayetleri hakkında Peygamber (s.a.v.) Efendimiz:
"Allah Teala cennet hazinelerinden olan iki ayeti(ayetel kürsi,amenerrasulü) bana indirdi.Allah mahlukatı yaratmazdan iki bin sene evvel o iki ayeti kudret eli ile yazdı.Kim gece yatsı namazından sonra o iki ayeti okursa gece ibadetinden ona kafi gelir."

Resulü Ekrem yine bu iki ayetin faziletine dair buyurdu:"Kim Sure-i Bakara'nın son iki ayetini geceleyin okursa,onlar , ona gece namazı kılmak yerine kifayet eder."

"Cenab-ı Ecelli Ala,Sure-i Bakara'yı iki ayetle bitirdi ve bunları bana arşın altındaki bir hazineden verdi.Bunları öğreniniz,kadınlarınıza,oğullarınıza öğretiniz,çünkü bunlar hem salattır,hem Kur'an'dır."

"Sure-i Bakara'nın sonundaki ayetler bana arşın altındaki hazineden verildi.Onlar benden evvel hiç bir nebiye verilmemiştir."

Fahri kainat Peygamber Efendimiz yatmadan önce; Fatiha suresi ile birlikte bir sure okumayı ve daha sonra (Ramûz, c. 1/26-1), “La İlahe İllallah, Vahdehu La Şerike Leh, Lehü’l mülkü ve Lehü’l Hamdü ve hüve Âlâ Külli Şey’in Kadîr” ve “La havle velâ kuvvete illâ Billah” demeyi, sonrasında ise 33 kere “Süphanallah”, 33 kere “Elhamdülillah” ve 34 kere ise “Allahu Ekber” demeyi ve böylece bu tesbihatı 100 e tamamlamayı ve Kâfirûn sûresini okumayı tavsiye etmişlerdir.

Hazreti Huzeyfe (r.a.) Peygamber Efendimizin (s.a.v.) yatmadan önce nasıl dua ettiklerini, uyanınca ise ne söylediklerini şöyle rivayet etmektedir: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) uyumak için yataklarına girdiklerinde şu duayı okurlardı: “Allahümme bi’smike emûtü ve ahyâ” Manası: Ya Rabbi kendimi sana teslim ederek, senin isminle uyur ve uyanırım.

Uyandıkları vakit ise de şöyle derlerdi: “Elhamdülillâhillezi ahyanâ ba’de emâtenâ ve ileyhi’n-nüşûr”.Manası: Bizi uyuduktan sonra uyandıran ve kendisine döneceğimiz Allah Tealaya hamd olsun. (Şemâl-i Şerif/281)(Buhari, Daavât; Buhari, Vudû‘ 75; Müslim, Zikir 56-58; Ebu Davud, Edeb 98)

“Ya Rabbi! Senin isminle (yatağa) uzandım. Kalkınca da yine senin isminle kalkarım. Rûhumu alırsan bana merhamet et. Şayet uykudan canlı olarak kalkmayı nasip edersen, onu, sâlih - iyi kullarını muhâfaza ettiğin gibi koru.”

“Allah’ım! Kendimi sana teslim ettim ve işlerimi sana emânet ettim ve yüzümü sana çevirdim. Azâbından korkarak ve sevâbını umarak sana sığınırım. Korkum da ancak sendendir. Senin (azap ve) ikâbından kurtuluş için tek sığınak ve kurtarıcı sensin. İlâhî! İndirdiğin Kitaba ve yolladığın Peygambere iman ettim.”
Yatmadan önce okunur:
Arapça Okunuşu:“Allahümme eslemtü nefsi ileyke. Ve veccehtü vechî ileyke. Ve fevvadtü emri ileyke. Ve elce’tü zahri ileyke, rağbeten ve rehbeten ileyke. La melce’e, vela mencee minke illâ ileyke. Âmentü bi-kitabikellezî enzelte, ve binebiyyikellezî erselte.” Türkçe Manası:“Allah’ım, nefsimi sana teslim ettim, yüzümü sana çevirdim. İşimi sana havale ettim. Sırtımı sana hem korkarak, hem de ümid ederek dayadım. Zaten senden başka sığınacak, sende başka

Arapça Okunuşu:“Eûzü bikelimâtilllâhit tammeti min ğadabihi ve ıkâbihi ve şerri ıbâdihi ve min hemezâtiş şeyâtîni ve en yahdurûni”

Türkçe Manası:“Allah’ın her biri noksansız ve tam bulunan kelimelerine Onun gadabından, ikabından, kullarının şerrinden, şeytanların hücumlarından ve benim yanıma gelmelerinden(Allah’a) sığınırım.”