Hacda Ölenler Şehit midir?

Hacca gidip orada herhangi bir sebeple vefat edenler Şehit sayılır mı?Hacda meydana gelen kazalar sebebiyle ölenler şehitmidir?
Hacda ölenler hükmen şehittirler.Şehîdler üç kısımdır:

1- Hakîki şehîd: İslâm'ın yücelmesi (îlâ-i kelimetüllah) vatan müdafası için savaşırken ölen Müslümanlar. Bu kimseler, yıkanmaz, kefenlenmez, namazları kılınıp kanlı elbiseleri ile defnedilir. Uhud, Bedir ve Çanakkale şehîdleri gibi.

Bunları şehadete götüren üzerlerindeki yara-bere, kan vs. şeylerdir.

Bu işaretler, şehidin rütbeleri mesabesindedir.

Bir insanın rütbelerini sökmene ise, şehidin kanını yıkamak, elbiselerini çıkarmak da aynı olup, ona saygısızlıktır ve hakarettir.

Onun içindir ki hakiki şehidler yıkanmaz, kefenlenmez, elbiseleriyle defnedilirler.

2- Hükmî şehîd: Hakîkî şehîdin şartlarından birini taşımaması sebebiyle yıkanıp kefenlenen ve âhiret itibariyle şehit olanlardır. Savaşta yaralandıktan sonra yiyip içen, uyuyan, tedâvi gören, başka bir yere nakledilen ve daha sonra ölen kimseler; deprem yangın, sel felaketi, âfet ve benzeri musibetlere maruz kalarak ölen, doğum sırasında ölen, suda boğularak ölen, kolera, veba ve veremden vb.ölen, göçük altında kalarak ölen, ilim yolunda ölen Müslümanlar da hükmen şehittirler. (Buhârî, Cihâd, 30, Tıb, 30; Ebû Dâvûd, Cenaiz, 11, 16; Nesâi, Cenaiz, 14; Malik, Cenaiz, 36; Müslim, İmâre, 164-166)

Bunlar diğer insanlar gibi yıkanır, kefenlenir.

3- Dünya hükümleri bakımından şehîd: Müslümanların yanında savaşırken ölen münafıklardır. Bunlar da yıkanıp kefenlenmeden cenaze namazları kılınır, kanlı elbiseleri ile defnedilir. Ancak îmânları bulunmadığı için âhirette şehîdlik sevabı alamazlar (Bunu da ancak Allah bilir). Şehîdlik, Müslümanlara özgü bir niteliktir. Müslüman olmayanlar şehîd olamazlar. (Diyanet İşleri Başkanlığı)

İslam düşmanlarına karşı verilen mücadele sebebiyle kâfirlerin ve zalimlerin zindanlarında işkence sonucunda gelen ölüm en şerefli ölümdür.

İslam, Allah yolunda, vatanını kurtarmak için, düşman-terörist vs. ile savaşırken ölenleri devlet görevlisidir, değildir ayırımı yapmadan "Allah yolunda öldürülenler"diyerek onların ölü değil bilakis diri olduklarını, Allah katında rızıklandıklarını fakat bizim bunu anlayamayacağımızı ifade eder. (Bakara 154, Ali İmran 169-171)

Kuran da başka ayetler de vardır (Ali İmran 195,Hac 58-59,Tevbe 111, Yasin 27)