Kadınlar Çorapsız Namaz Kılabilir mi?

Kadınlar çıplak ayakla namaz kılabilir mi?Kadınlar çorapsız olarak namaz kılabilir mi?Çorapsız kılınan namaz geçerli olur mu?
Kadınların ayakları Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre avret mahalli olmadığından, topuklarından yukarısı açık olmamak kaydıyla çorapsız namaz kılabilirler (Merğînânî, el-Hidâye, I, 289,290; Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 101-103).

Diğer mezheplerde ise, kadınlar açısından ayaklar da örtülmesi farz olan yerlere dâhil olduğundan onların da çorap ya da elbise ile örtülmesi gerekir. Bu görüşe göre kadının ayakları çıplak olarak kıldığı namaz sahih (geçerli) olmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 328-329; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 285). İhtiyatlı olan, kadınların namaz kılarken ayaklarını örtmeleridir.


Hanefi mezhebine göre çıplak ayakla kılmak caiz olsa bile şunu da unutmamak lazım.Eteği uzun olduğu için avret mahalli olan bileklerden yukarısını gözükmeyeceği düşünülse bile , rukü'a gidildiği vakit eteğin arkadan kısalıp avret mahalli olan bilekten yukarısının açılacağı ve bu durumunda namazı bozacağı unutulmamaldır.

Bu durumda namaza tesettüre riayet edilerek başlanmış olsa da namaz içerisinde farz olan tesettür ihlal edildiğinden namaz bozulur.Zira namaz içerisinde avret mahallinden herhangi bir uzvun üç tesbih okuyacak kadar açık kalması namazı bozar.

Tabi bu durum eteğin altında bileğin altına kadar ulaşan tayt veya pantolon giyen hanımlar için söz konusu değildir.