"Haram Aylar" Ne Demektir?

Haram aylar nedir?Haram ay ne demektir?Haram ayların anlamı nedir?Hangileri haram aydır?
Haram ay Allah katında muhterem olan ve biz kulları tarafından da ziyade hürmet ve tazım edilmesi gereken aylardır. Haram aylar Zilkade-Zilhicce-Muharrem ve Recep ayı olmak üzere dörttür.CenabıHak(C.C.) tevbe süresi 36.Ayetinde mealen:

"Doğrusu Allah gökleri ve yeri yarattığı günkü kesin hükmünde, ayların sayısı Allah katında on iki aydır.Onlardan dördü haram olanlardandır.Bu ayların haram kılınışı doğru dinin hesabı ve hükmüdür.Onun için, bilhassa bu aylarda (Zilkade zilhicce,Muharrem,Recep) nefislerinize zulmetmeyin.Bununla beraber,müşrikler sizinle toptan harp ettikleri gibi,siz de onlarla toptan harbedin;ve biliniz ki Allah,fenalıktan sakınanlarla beraberdir." buyurmuştur.

Bu ayette geçen "onun için bilhassa bu aylarda nefislerinize zulmetmeyin" kavlinden murat;Bu aylarda ,hususi ile de haram aylarda isyan etmek,itaatleri terk etmek,haram işlemekle bu ayların hürmetini bozmak sureti ile nefislerinize zulmetmeyin demektir.
Zira bu aylarda yapılan isyanın azabı daha şiddetli,yapılan ibadet ve itaatın sevabı'da daha çoktur.Onun için bu dört aya haram aylar denmiştir.

"Bu ayların haram kılınışı dosdoğru dinin hesap ve hükmüdür".Yani haram ayların adedinin Allah katında fazlasız ve noksansız on iki olması İbrahim ve İsmail Aleyhisselam'ın dini, dini müstekımdir.Arablar bunu İbrahim ve İsmail Aleyhisselam'dan miras olarak almış ve sahip çıkmışlardır.
Cahiliyye devrinde insanlar Haram aylara cidden çok hürmet ve tazım gösterirler,o aylarda cidal(harb etmek) ve kıtali (adam öldürme)hoş görmezlerdi.Hatta bir adam haram aylarda babasının veya kardeşinin katilini görse ona saldırmaz, onu görmezden gelirdi.Zira adam öldürmeyi haram kabul ediyorlardı.Onun için bu aylara "haram"aylar denmiştir.