Zilhicce 'nin İlk 10 Günü Ne Yapılır?

Zilhicce ayının ilk onunda yapılacaklar?Zilhicce ayı ibadetleri ve oruçları

"Kur'ân-i Kerim'de Fecr sûresinde "Ve on geceye yemin olsun." ifadesinde kastedilen on gece bazi kaynaklara gore Ramazan ayinin son on gunu veya Muharrem'in ilk on gunu olarak belirtilse de genel gorus, bu mubarek on gunun Zilhicce ayinin ilk on gunu oldugudur.

Kamerî aylarin onikincisi olan Zilhicce ayi, Islâm'in bes esasindan olan hac ibadetinin yerine getirildigi aydir. Bu mubarek ayin 1'inden 10'una kadar olan zaman dilimi "leyali-i asere", yani on mubarek gecedir. 10'uncu gun ise Kurban Bayraminin ilk gunudur. Peygamber Efendimiz (sav) bugunlerin onemini soyle ifade ediyor:

"Salih amellerin Allah'a en ziyade sevgili oldugu gunler bu on gundur! Ondaki her bir gunun orucu bir yillik oruca (sevapca) esittir. Ondaki bir gece kiyami (ibadetle ihya edilmesi) Kadir gecesinin kiyamina (ihyasina) esittir.

Peygamber Efendimizin zevcesi Hafsa (r.a) diyor ki:

"Resulullah (sav) dort seyi terk etmezdi: Asure gunu orucu, Zilhicce'nin on gunu orucu, her ay uc gun orucu ve sabahin iki rekât sunneti."

Ebu'd-Derda (r.a) Zilhicce ayinin onemini soyle anlatiyor: "Zilhiccenin ilk 9 gunu oruc tutmali, cok sadaka vermeli, cok dua ve istigfar etmelidir. Cunku Resulullah (sav):

"Bu on gunun hayir ve bereketinden mahrum kalana yaziklar olsun" buyurdu.

Zilhicce'nin ilk dokuz gunu oruc tutanin, omru bereketli olur, mali cogalir, cocugu belâlardan korunur, gunahlari affedilir, iyiliklerine kat kat sevab verilir, olum aninda ruhunu kolay teslim eder, kabri aydinlanir, Mizan'da sevabi agir basar ve cennette yuksek derecelere kavusur." (Sir'a)

Allah indinde Zilhiccenin ilk on gununde yapilan amellerden daha kiymetlisi yoktur. Bugunlerde tesbihi (Subhanallah), tahmidi (Elhamdulillah), tehlili (La ilahe illallah) ve tekbiri (Allahu ekber) cok soyleyin! (Abd b. Humeyd, Musned, 1-257)

Allahu Teâlâ'nin bereketli kildigi, Kur'ân-i Kerim'de uzerine yemin edilen, Zilhicce'nin ilk on gecesinde yapilan amellere 700 misli sevab verilecegini Peygamber Efendimiz (sav) mujdeliyor. Bugunler bizlere tevbe etme ve kisa zaman dilimlerinde tekrar cok semere elde etme firsatinin verildigi gunlerdir. Biz de Peygamber Efendimize tabi olarak, gunduzleri orucla gecirmeli, sadaka vermeli, Allahu Teâlâyi zikretmeliyiz."
İLHİCCE AYI'nın ilk 10 günü
"Zilhiccenin 1’inden 10’una kadar “leyali-i asere” yani 10 mubarek gecedir. Bu ayda, noksanlarin tamamlanmasi icin istigfar, salevat-i serife, diger dualar ve tesbih namazına devamda hayir vardir. Hacca gidemeyen mu’minlerin bu gunlerde oruc tutmalari cok buyuk fazilettir. O bakimdan kurban bayramindan evvel dokuz gun oruc tutmali, 10.gunu kurban kesilinceye kadar bir sey yememelidir. Hic olmazsa 8. gun ile beraber 9. gunu (arefe gunu) oruclu olmak lazimdir.
Zilhicce ayinin birinden onuna (yani kurban bayraminin ilk gunune) kadar, her gun sabah namazlarindan sonra ;
*** 10 salevat-i serife:
“Allahümme salli ve sellim ve bârik alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed”
*** 10 istigfar:
“Estağfirullahe’l-azîym el-kerîm ellezî lâ ilâhe illâhüve’l-hayye’l-kayyûme ve etûbu ileyk ve nes’elühü’t-tevbete ve’l-mağfirete ve’l-hidâyete lenâ innehu hüve’t-tevvabü’r-rahıym.”
*** 10 tevhid:
“Lâ ilâhe illallâhü vahdehu lâ şerîke leh. Lehu’l-mülkü ve lehu’l-hamdü yuhyî ve yumît. Ve hüve hayyun lâ yemûtu biyedihi’l-hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr”
okunur. "
ZİLHİCCE AYI VE ORUCUNUN ÖZELLİKLERİ

ZİLHİCCE ORUCU
Büyük İslam alimlerinden biri diyor ki;
Zilhicce ayının ilk 10 gününde oruç tutan bir kimseye Allah (c.c.) bu 10 nimeti bahşeder:
1- Ömrüne bereket verir.
2- Mal ve servetini arttırır.
3- Ailesini ve çoluk çocuğunu korur.
4- Kötülüklerini örter (affeder).
5- Sevap ve iyiliklerini kat kat arttırır.
6- Son nefeste canını kolayca alır.
7- Kabrini aydınlığa kavuşturur.
8- Amel terazisinde iyiliklerinin ağır basmasını sağlar.
9- Cehennem çukurlarına düşmekten kurtarır.
10-Cennetteki dereceleri yükseltir.

*Peygamberimiz (s.a.v.) diyor ki:
Zilhicce'nin ilk 10 günü içinde bulunan arefe günü oruç tutan bir kimseye Allah 60 YIL oruç tutmuş gibi sevap yazar.Üstelikte Allah kendisini mutiler safına sokar.

Peygamberimiz (s.a.v.) diyor ki:
Allah katında en değerli ibadet, Zilhicce'nin ilk 10 günü yapılan ibadettir.Bu günlerin her birinde tutulan oruçlar bir yıllık oruca, her gecesinde yapılan ibadetler de KADIR GECESI işlenen ibadetlere denktir.

Peygamberimiz (s.a.v.) diyor ki:
Bir gün Musa Peygamber (a.s.), "Ey Rabbim!..."der."Bunca dua ettim hiçbirini kabul etmedin.Söyle bana, sana nasıl ve ne zaman dua edeyim?" Bu soruya Yüce Allah (c.c.) şöyle cevap verir: "Ey Musa!..Zilhicce ayýnın ilk 10 günü, La ilahe illallah cümlesini söyle ki dileğini yerine getireyim."

Bu defa Hz.Musa, "Ey Rabbim, o cümleyi bütün kullarýn söylüyor" der.Yüce Allah da kendisine şöyle cevap verir. "Ey Musa!..Zilhicce ayının ilk 10 günü içinde BIR defa , LA ILAHE ILLALLAH diyen kimsenin bu sözleri amel terazisinin bir kefesine, 7 kat gök ile 7 kat yer de diğer kefesine konulsa şüphesiz ki birinci kefe ağır basar."

Peygamberimiz (s.a.v.) diyor ki:
Allah (c.c.) Adem peygamberi zilhicce ayının ilk 10 gününün birinci günü affetmiştir.İşte bu günde oruç tutan kimsenin Allah (c.c.) ufak-tefek günahlarını affeder.Allah (c.c.), Yunus Peygamberin duasını Zilhicce ayının ilk onunun ikinci gününde kabul ederek kendisini balığın karnından dıþarı çıkarmıştır.Bu günde oruç tutan kimse, en ufak bir günah işlemeksizin,bir yıl ibadet etmis gibi sevap kazanır.

Zilhicce'nin üçüncü günü Allah (c.c.) Zekeriya Peygamberin duasını kabul etti.Bugünde bir dilekte bulunanların dileğini Allah (c.c.) muhakkak yerine getirir.

Zilhicce'nin dördüncü günü İsa Peygamberin Doğduğu gündür.Bu günde oruç tutanlardan Allah (c.c.) umutsuzluk ve yoksulluk gibi kaygıları kaldırır.O kimseler aynı zamanda kıyamet günü iyi kullarla beraber olacaktır.

Beşinci günü Musa Peygamberin doğum günüdür.Bu günde oruç tutan kimse münafıklıktan ve kabir azabından kurtulur.

Altıncı günü Allah (c.c.), sevgili peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v.)'e hayır kapılarını açar.Bu günde oruç tutanlara Allah (c.c.) rahmet nazarıyla bakar ve onları ebediyen azaba uğratmaz.
Yedinci günü cehennem kapıları kapanır.Zilhiccenin ilk 10 günü geçene kadar asla açılmaz.Bu günde oruç tutan kimseye Allah (c.c.) bilgisinin kavrayamayacağı derecede sayısız mükafatlar verir.

Sekizinci günü İbrahim Peygamber (a.s) kurban kesme hususundaki rüyasını, gördüğü ve düşünmeye koyduğu gündür..Bu günde oruç tutan kimseyeAllah (c.c.) bilgisinin kavrayamayacağı derecede sayısız mükafatlar verir. Dokuzuncu günü arefe ( İbrahim Peygamber (a.s.)'in oğlu Ismail'i kurban kesmesi gerektiğini anladığı) günüdür.Bu günde oruç tutan kimsenin Allah (c.c.) geçis ve gelecek ufak-tefek bir yıllık günahını affeder."Bu gün dininizi (islamiyeti) son olgunluk derecesine eriştirdim ve size karşı olan nimetimi tamamladım" diyen Allah kelamı bugün inmiştir.

Nihayet Zilhicce ayının ilk onunun sonuncu günü (onuncu günü) de KURBAN BAYRAMI günüdür.bu günde kurban kesen kimsenin Allah(c.c.) kurbanın daha ilk kan damlası yere düsermez, hem kendinin hem de çoluk çocugunun ufak-tefek tüm günahlar; affeder.Yine bugünde bir mü'min karnını doyuran veya herhangi kimseye sadaka veren kimseyi Allah (c.c.) kıyamet günü bütün ahiret sıkıntılarından kurtulmıs olarak diriltir.Amel terazisinin sevap kefesi de Uhud Dağı gibi ağır çeker.