zekat ve havaic-i asliye hk.

Merhaba,

havaic-i asliyeyi anlatan yazınızda "Temel ihtiyaçları karşılamak için ayrılan para da, havâic-i asliyye kapsamında olup zekattan muaftır. Ancak barınma, işyeri ve ulaşım gibi temel ihtiyaçları karşılamak için gerek duyulan menkul veya gayrimenkulları satın almak üzere biriktirilen para, bu şeyleri almak için kanalize edilmediği sürece zekattan muaf değildir" cümlesinden hareketle bir şey sormak istiyorum...Yalnız başına kirada oturan ve şu an işi olmayan ve iş yerinden aldığı tazminatı geçimi için herhangi bir menkul ya da gayrimenkule bağlayamayan bekar bir bayan için de geçerli midir bu durum? Yani barınma hususunda havaic-i asliyesini sağlayamamış birisi de elindeki birikmiş ya da toplu gelen paradan zekat vermeli mi? Geçimini şu an elindeki birikmiş paradan sağlıyor ise de? Teşekkürler, Saygılar...
Şer'an asli ihtiyaçlar kişinin bir senelik yiyecek,giyecek ve yakacağı(oturulan ev ve arabada asli ihtiyaç olarak kabul edilir) olarak belirlenir.Bunun dışında ister altın ister gümüş veya ister nakit olsun üzerinden bir sene geçmiş bulunan ve menkul veya gayri menkule bağlanmamış ve 80 gr altın değerine ulaşmış bulunan her şey zekata tabidir.(menkul ve gayri menkul malında eğer getirisi vare ve ticaret amacıyla kullanılıyorsa onun geliride ayrıca zekata tabiidir.)

Menkul veya gayri menkule bağlanmayan nakitte aynı hükümdedir.Ancak sene boyunca başka gelir olmayacağı kesin olan durumda yapılması gereken 1 senelik asli ihtiyaç (yukarıda sayılan) için olan kısmı hesaplayıp ayırmak ve geri kalan miktar üzerinden kırkta bir olarak zekatını vermektir.

Nakit para hükmen üreyici olarak kabul edildiğinden ev ,araba veya işyeri gibi bir ihtiyaca bağlanmayıp kenarda durduğu müddetçe kadın olsun erkek olsun bekar olsun evli olsun zekata tabiidir.