Cuma Vakti Alışveriş Yapmak Haram mıdır?

Cuma namazı vaktinde alışveriş yapmak günah mıdır*Cuma vaktinde alışveriş yapmanın hükmü nedir?
Cuma namazı vaktinde alışveriş yapmak cuma namazıyla mükellef olanlar için haramdır.Cenabı Hak Cuma suresinde:

"Yâ eyyuhâ-lleżîne âmenû iżâ nûdiye lissalâti min yevmi-lcumu’ati fes’ev ilâ żikri(A)llâhi ve żerû-lbey’(a)(c) żâlikum ḣayrun lekum in kuntum ta’lemûn."


Meali" Ey iman edenler, cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır."buyurmuştur.

Bu ayet-i kerimeye göre Hanefi mezhebine göre bu vakitte alışveriş yapmak tahrimen mekruh, diğer üç mezhep imamına göre ise haramdır. Bu haramlık çoğunlupa göre, hatibin önünde ezan okumaya başlandığı zamana mahsustur.

Bu vakitte alışverişin tahrimen mekruh olması, yapılan alışverişin Cuma namazının edasına engel olması ve ticaretin, farz olan ibadete yakınlığından ya da aynı vakitte kesiştiğinden dolayı oluyor. Başka bir ifadeyle haram ya da harama yakın mekruh olması, bir emir olan namaza koşma fiilinin terk edilmesinden kaynaklanıyor. Bu işi yapan insanlar bir farzı terk etmiş oluyor.özürsüz bir farzı terk ise haramdır.
Bu haramlık hem alan hemde satan için geçerlidir.Ancak kadınlar cuma namazıyla mükellef olmadıkları için aynı hükme tabi değiller.