Fitreyi Zamanında Veremeyen Kimse Ne yapar?

Zamanında ödenmeyen fitre ne zaman verilir?fitresini veremeyen kimse ne yapmalıdır?
Fitre (sadaka-i nisap miktarı mala sahip olan müslümanlara vaciptir.Bütün ibadetlerde olduğu gibi sadaka-i fıtır yükümlülüğü de geciktirilmeyip zamanında yerine getirilmelidir. Bununla birlikte zamanında ödenmemişse, bu fitrelerin mümkün olan ilk fırsatta ödenmesi gerekir.Ancak nafile olarak kabul görür.

Fıtır sadakası eğer vaktinde verilirse Allah katında en makbül sadakadır.Ancak vakti çıktıktan sonra yani bayram namazından çıkıldıktan sonra verilirse vacip yerine gelmediği gibi,sevabı da aynı olmaz.Sıradan bir sadaka sevabı verilir.Ayrıca vacib'inde kaza'sı yoktur.

Sadaka-i fıtır, Ramazan Bayramı’nın birinci günü tan yerinin ağarmasıyla vacip olmakla birlikte, Ramazan ayı içinde de verilebilir. Hatta fakirlerin bayram ihtiyaçlarını karşılamaları için, bayramdan önce verilmesi daha iyidir. Ancak bayram sabahına kadar sadaka-i fıtır verilmemiş ise, bayram günlerinde ödenmesi gerekir. Zamanında ödenmeyip sonraya kalan fitreler ise, mümkün olan ilk fırsatta ödenmelidir (İbn Abidin, Reddu’l-Muhtar, II, 72, 78).