İslamda Ticaretin Şartları ve Kuralları

İslama göre ticaretle meşgul olan tacirlerin dikkat etmesi gereken hususlar.İslam üzere ticaret nasıl olur?İslam hukukunda ticaretin kuralları.
islamda ticaretle meşgul olmak rızkını bu şekilde kazanmak meşrudur ancak müdlüman tüccarın uyması icap eden bazı kurallar vardır.bu kuralları madde halide sıralardsak:

1-Öncelikle ticaret yapmayı murad eden tüccarın ehli sünnet itikadı (inancı)üzere itikatlanıp kendisine lazım olan bilgileri öğrenmek.

2-İyi bir niyetle işe başlamak.Bu niyeti şu şekilde izah edebliriz:

A-Helal kazanmaya ve ailesinide helal gıda ile gıdalandırmaya niyet etmek.
B-İffet ve namusunu korumak,dilencilikten ve insanlara muhtac olmaktan kurtulmaya niyet etmek.
C-kazancıyla dinini kuvvetlendirmeye,dinine hizmet etmeye niyet etmek.
D-Ticaret veya sanatında farzı kifayelerden biri olan bir vecibeyi yerine getirmeye niyet etmek.Zira ticaret ve sanat farzı kifayelerdendir.Çünkü bunlar ihmal edilirse geçim olmaz.

3-Dünya işi ve ticareti kendisini Allahı zikirden ,ibadetlerini eddan ve dinine hizmetten alıkoymamalıdır.

4-Ticaret yapacak kimse ço haris (hırslı)olmamalıdır.İhtiras çok kötü bir ahlaktkır.İnsanı yalancı da yapar,sahtekar ve hasud de yapar.Allahü Teala'nın
"De ki: Eğer sizin babalarınız,oğullarınız,kardeşleriniz,eşleriniz,kabileniz,kazanıp biriktirdiğiniz mallarınız,geçmez (tapon)olur diye korktuğunuz ticaretiniz,razı olduğunuz evleriniz size Allah ve Rasülün'den ve Allah yolunda cihad etmekten daha sevimli ise Allah
emrini (azabını-belasını)getirinceya kadar bekleyin.Allah fasıklara hidayet etmez."ikazını hiç bir zaman unutmamalıyız.

5-Yalnız haram değl şüpheli şeylerden dahi kaçınmalıdır.Bu hususta ölçü,tartı ve hesaplamalarına çok dikkat etmeli ,asla yalan söylememeli doğru bile olsa yemin etmemeli,borçlarına çok dikkat edip zamanında ödemelidir.

6-Zekatına çok dikkat etmeli ve en az zekatı kadarda dinine hizmet için harcamalıdır.

7-İhtikar yani karaborsacılıktan kaçınmalıdır.Çünkü ihtikarın bir kısmı da tahrimen (harama yakın)mekruhtur.

8-Kendisine menfeat temin ederken başkalarına zarar vermemelidir.Fahiş( haddinden fazla) kardan kaçınmalıdır.

9-mecbur kalmadıkça kadın işçi çalıştırmamalıdır.Eğer mecbur kalırsa şer'i ölçülere dikkat etmelidir.Tezgahtar normal işçiden farklıdır.Ondan daha çok kaçınmalı.Heleki kadın sekreter çalıştırmanın asla caiz olmadığını bilmelidir.

10-riba yani faizden şiddetle kaçınmalıdır.Çünkü faiz büyük günahlardandır.

11-Sabah yaptığı zikirle kalmayıp çerşıyı pazarda devam etmelidir.müslüman tacir boş vakitlerini kitap okumak,Allahı zikretmek ,tesbih ve tehlil okumakla geçirmelidir.Çünkü para ve çeşitli insanlarla meşgul olmak insanı gaflete düşürür.Gafil insanlar arasında Mevlayı zikretmek daha faziletlidir.

12-Devamlı Allahü Tealaya şükretmelidir.Çalıştım kazandım havasına girip kibirlenmemeli,mülkün hakiki sahibinin Allahü Teala olduğunu hiç bir zaman unutmamalıdır.Allahü Tealaya Şükür,önce itikadını düzeltip sonra ahkamı şeriyyeyi ameliyyeyi yaşamak ve ondan sonrada Cenab-ı Hakkın her nimetine ayrı ayrı şükretmektir.

(Bu 10 madde İhyaul'ulum ve İslamda Ticari ahlak isimli kitaptan hulasa edilerek derlenmiştir.)