Dünya Kadınlar Günü Nerden Çıktı?

8 mart kadınlar günü kutlamanın amacı nedir?kadınlar günü kutlaması nereden çıktı?
Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984′ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya başlandı

Rusya’ da “Dünya Kadınlar Gunü” Kadınların koca ve cocukları tarafından sevgi ve hediyeye bogulduklari gündür. ” Dünya Kadınlar Gunü”- Sevgililer Gunü ve Anneler Gunü’neden nerdeyse daha önemli bir derecede kutlanır Rusya’da. Okulda cocuklar annelerine resimler yaparlar ve esler mutlaka eslerine hatta kizlarina çiçekler alırlar.
Neden Rusya’da böyle ihtişamla “Dünya Kadınlar Gunu” kutlanır? Bir bakalım.
8 Mart 1857′de New York’ta bir tekstil fabrikasında 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları için greve başladı. Fakat polisin işçilere saldırıp işçileri fabrikaya kilitlemesi ve ardından çıkan yangında çoğu kadın 129 kişi hayatını kaybetti.
Bu olay ilk kez Danimarka’nın Kopenhag kentinde 26-27 Ağustos 1910 tarihinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) gündeme geldi ve tekstil fabrikasında hayatını kaybeden kadınlar anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisi getirildi ve kabul edildi. Öneri kabul edilmesine rağmen tarih kesinlik kazanmamıştı ve Dünya Kadınlar Günü ilkbaharda kutlanıyordu.
1921′de Moskova’da 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında tarih 8 Mart olarak saptandı.
1960′larda Amerika Birleşik Devletler’inde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün anılmaya başlanmasıyla gündeme iyice oturdu.
16 Aralık 1977′de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti ve resmileşti.
.